Шистов газ в България

На 16.06.2011 г. Министерският съвет на свое заседание одобрява подписването на договор с американската фирма „ШЕВРОН“, като им дава 5-годишно разрешение да извършват проучване за шистов газ в „Блок 1 Нови Пазар”.

Къде?

Теренът е разположен на територията на Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна – площ от 4386 кв. км.

Там се намира и Житницата на България – Добруджа.

В същия този регион се намира и най-големия водоносен хоризонт в България. През него трябва да премине и водния разтвор от химикали под налягане, и ще е подложен на детонации от взривовете.

Какво?

Има солидни доказателства, че методът за проучване и добив на шистов газ, а именно „хидравличен удар“, е изключително пагубен за природата и замърсява подпочвените води. Всичко това крие големи опасности за околната среда – замърсяване на въздуха, земята и водите, здравето на хората и животните в районите на добива.

Кой?

Историята на „Шеврон“ е пълна с противоречиви и безотговорни действия, ето и част от тях:

  • Укриване на данъци с общ размер 3,25 милиарда долара.
  • Изливане на 18 милиарда галона токсична вода в амазонските гори, довело до отравяне на хиляди хора, загуба на посеви и домашни животни, и огромни щети върху дивата природа. На 15 Февруари тази година съдът в Еквадор наложи санкция в размер на 8,6 милиарда долара на Шеврон за нанесените щети. Въпреки това компанията отказва да плати сумата обявявайки процеса за „схема за изнудване“. Шеврон нямат международни задължения да платят тази сума и нямат aктиви в Еквадор които да бъдат иззети от властите.
  • Отравяния в Ричмънд, Калифорния. Компанията е освободила нелегално над 11 милиона паунда токсични отпадъци без да предупреди живущите в щата и е имала над 304 инцидента. По същото време броя на болните от рак в щата се покачва.
  • Шеврон са осъдени на 2 милиона долара за компенсация на нефтени разливи в Ангола.
  • След като нарушават закона за чистия въздух в Калифорния, Шеврон заплаща 6 милиона долара глоба и 1 милион долара за екологични проекти.
  • През 2008 по време на сеизмично проучване Шеврон допускат пожар, който унищожава гори състоящи се от много редки дървесни видове в Бангладеш. Компанията е нарушила разрешението за проучването като не е уведомила министерството на Бангладеш за пукнатини по домовете на живущите в региона в следствие на взривовете.

Горчив опит

  • В САЩ добивът на шистов газ е обект на критики и протести, Ню Йорк наложи мораториум върху нови сондажи от миналата година.
  • Франция забрани добиването на шистов газ със закон.
  • Великобритания преустанови сондажите поради земетресения.

Химикалите, които са част от технологията „хидравличен удар” проникват в питейната вода. Документирани са множество случаи на възпламеняване на вода от чешмата, поради примеса й с метан, както и влошено здравословно състояние на хората, които живеят в близост до сондажите. Констатирано е и абсолютно унищожаване на еко системите в съответните области.

Методът

Методът при проучванията за шистов газ не се различава от този при добива му и опасността е еднаква.

Ползва се смес от над 596 химикала (от непроизносимите до непознатите) като: инхибитори на корозия, биоциди, изсушаващи елементи, сгъстители, киселини, желиращи елементи и т.н., и тонове вода на ден! Всяко пробиване изисква между 4 и 26 млн. литра вода!

70 млн. литра вода стават токсични само от един пробив!

БНТ, БТВ и БАН твърдят, че добивът на шистов газ не крие никакви опасности… Има два начина да разберем това: вслушвайки се в съвета на вече пострадалите хора или да изчакаме да разберем сами…

Здраве

Заболяванията причинени от отравяния на водата и въздуха могат да бъдат: рак на кожата, увреждания на мозъка, тумор, периферна невропатия (уврежданията на мозъка са необратими), рак на тестисите, астма, болки по цялото тяло вследствие вдишването на замърсен въздух……..

Как мога да помогна?

Научи повече тук.

 

Trackbacks Коментари
Вашият коментар