Шистов газ: хидравлично разбиване на живота в Aрканзас и отвъд

Хидравлично разбиване, токсични химикали и увеличаване на сеизмичната активност

През последните четири месеца на 2010 г., близо 500 земетресения разтърсиха градчето Гай (Guy) в Арканзас [1]. През 2009 г., е имало 38 земни труса в целия щат [2]. Връхната точка на земетресенията е била достигната на 30 Декември, преди и по време на смъртта на 100 000 риби, на разстояние от 20 мили по протежението на река Арканзас, включително градчето Роузвил. На следващата вечер, 5000 червенокрили косове и скорци умират внезапно и падат от небето в Бийб (Beebe) [3]. Най-вероятният виновник за тези три събития е хидравличното разбиване, тъй като то причинява земните трусове и води до изпускането на отпадни токсични вещества в околната среда [4].

Един преглед на историята на земетресенията и сондажите в Арканзас разкрива шокиращо увеличение на честотата на земните трусове след напредналото сондиране. Броят на земетресенията през 2010 г. е почти равен на отчетените за целия 20-ти век. Газодобивната и нефтодобивната индустрии отричат да има връзка между двете, но появата на хидравличното разбиване последвано от земетресенията е история, която се повтаря в цялата страна и освен това няма изгледи да бъде прекратена в скоро време. Хидравличното разбиване е започнало да се разпространява в световен мащаб.

Технологията на хидравличното разбиване включва инжектиране на вода и химикали в земята с налягане, което да преодолее съпротивлението на подземния скалист пласт, причиняващо микротрусове водещи до „разбиване” на скалата. Въпреки че този метод е разработен през 1947 г., технологичния напредък едва сега позволява хоризонтално разбиване, което значително увеличава добива на нефт и газ [5]. През 1996 г. производството на шистов газ в САЩ представлява само 2 % от цялото вътрешно производство на природен газ в Съединените щати, казва Кристофър Бейтман в списание Vanity Fair. „Някои анализатори предричат, че шистовия газ ще достигне половината от вътрешното производство на газ през следващите 10 години [6]. „През 2000 г., оценките на запасите от природен газ в САЩ са възлизали на 177 милиарда кубически фута, но те се увеличават до 245 млрд. куб. фута през 2008 година. Новите технологии, насърчават експертите, да умножат по девет оценките на количествата газ в световен мащаб [7].

Картата по-долу показва част от река Арканзас, с градчето Роузвил (в долната част), мястото на първите описани случай на масово измряла риба. Зелените линии минаващи около и през реката обозначават газопроводите, от 8 до 20 инча в диаметър (от 8 до 50 сантиметра Бел. пр.). Всеки теч в тръбите може да обясни масовото измиране на рибата. Газовите кладенци с дълбочина 1500-6500 фута (460-2000 метра Бел. пр.) са обозначени със жълти „слънца“ (виж червените стрелки). (Отпадъчните кладенци, в които под високо налягане се инжектират отпадните води от сондажите, могат да достигнат до 12 000 фута на дълбочина (3700 метра Бел. пр.)) Цифрите в червено в непосредствена близост до „слънцата“, указват броя на газовите кладенци в посоченото място. Могат да бъдат изброени около 50 в този съвсем малък район [8].

Само през декември, повече от 150 земни труса разтърсиха Арканзас [1]. Бумът на земетресения в Гай най- вероятно е резултат от шестте години интензивно сондиране. Градчето Гай се намира в центъра на шиста на Файетвил, които, според Арканзаската служба за геологични наблюдения (AGS), е „понастоящем във фокуса на програма за регионално развитие и проучване на шистов газ.“ Един милиард кубични фута газ (около 28 млн. куб. метра Бел. пр.) е добит в района от 2004 г. насам [9].

Хиляди кладенци са в експлоатация в район център-север на Арканзас (синята част на картата по-долу) [10]. Бийб, където птиците са умрели, се намира в Уайт каунти, а Гай се намира в далечния северен край на Фокнър, където се наблюдава необичайната сеизмична активност.

Хиляди мъртви птици

Червенокрилите косове си почиват на групи, които могат да наброят до един милион и повече птици, те често включват и други видове птици като скорци и птици кравари. (През 1950 и 1960 г., в местата им за почивка могат да се преброят до 20 милиона птици.) Косовете предпочитат ниската и гъста растителност в блатата или в близост до потоците. Въпреки че някои стоят на 30 фута височина, по-голямата част от тях си почиват на един или два фута над водата, а някой от тях прекарват нощта вътре във водата. Косовете могат да изминат до 50 мили на ден между зоните за почивка и местата където се хранят, но всички те се настаняват за през нощта преди залез слънце [11].

Един земен трус, дори с много малка сила, може да освободи изтичане на химикали или изпускане на облак от газ, останали като отпаден продукт от хидравличното разбиване (изхвърлени под земята на дълбочина около 4000 м. в приготвен за целта кладенец Бел.пр.). Това може лесно да обясни защо често спящите птици излитат внезапно, за да умрат много скоро след това, не успели да устоят на токсичните изпарения. Трябва да се отбележи, че осем земетресения измерени на по-малко от 40 мили от Бийб и на по-малко от 75 мили от Роузвил са разстърсили областта на 30 Декември и дълги минути след полунощ на 1 Януари [12].

Канадският геолог Джак Сенчъри е на кръстоносен поход срещу изкуствено предизвикваната сеизмичност, следствие от безотговорно сондиране. В своята реч през 2009 г., пред Дружеството за защита на околната среда „Мирна река”, той накратко обясни как хидравличното разбиване предизвиква земетресения, опровергавайки напълно отричането на индустрията по този въпрос. Разбиването предизвиква не само микросеизмична активност, която може да повреди целостта на тръбите на самите кладенци, а също така причинява, силни земетресения от 5-а до 7-а степен по скалата на Рихтер, водещи до смъртни случай [13].

Скот Аусбрукс, наблюдател по георисковете към Арканзаската служба за геологични наблюдения (AGS) заяви пред CNN през Декември, че макар и земетресения да не са нещо необичайно за Арканзас, то тяхната честота в случая е [14]. Наистина, в Щата е наблюдавано увеличение на броя на земните трусове с 1200 % само през последните четири месеца на 2010 г. в сравнение с данните от 2009 година. Всички трусове са с магнитуд по-малко от 3 по скалата на Рихтер. Над 98 % от тях са се случили в близост до град Гай, където намираме най-високата концентрация на газови кладенци и 99 % от земетресения са станали извън разломната зона на Ню Мадрид (оградени в червено по-долу), където по принцип може да се очаква сеизмична активност. Това означава, че земетресенията са изкуствено предизвикани в следствие на човешката дейност [1]:

Въпреки че AGS публично заяви, че няма връзка между сондирането и земетресенията, в началото на Декември в Арканзас е забранено до второ нареждане предоставянето на нови разрешителни за сондиране.

CNN съобщи, че „според Арканзаската комисия по нефт и газ, има най-малко половин дузина „кладенци за извличане“ на площ от 500 квадратни мили (1295 квадратни километра Бел. пр.) около Гай.“ Г-н Аусбрукс също така споменава за „[подобни] инциденти в Колорадо през 1960 г. в Роки Маутийн Арсенал, където мястото на инжектиране с вода е било свързано със ставащи земетресения [14].“

Хронология на земетресенията и сондирането в Арканзас

При сравняване на хронологията на земетресенията и сондирането в Арканзас, причинно-следствената връзка е повече от очевидна.

През целият 19-ти век, са били регистрирани 15 земетресения. През първото десетилетие на следващия век, не е регистрирано нито едно. Общо 694 земетресения са разклатили Арканзас през 20-ти век. В периода 2009-2010 г., този брой е надхвърлен и повечето от земетресения (483) са се състояли през последните три месеца на 2010 година. Таблица 1 е била изотвена на база пълните данни за земетресенията до края на 2009 г. [15], на пълните данни от Август до Декември 2010 г. [1] и данните от район Север-център на Арканзас от Януари до Юли 2010 г. включително [16].

Арканзас – История на земетресенията

Десетелетие Брой земетресения
1909 0
1919 6
1929 9
1939 14
1949 1
1959 10
1969 14
1979 143
1989 389
1999 107
2009 179
2010 622+

Таблица 1 – История на земетресенията в Арканзас

Arklа Inc., чрез многобройните си трансформации, сливания и придобивания, е била и остава ключов фактор за сондирането в Арканзас. Между 1975 г. и началото на 80-те години, компанията е открила повече газ, отколкото е могла да добие. През 1982 г. Arklа Inc. е способна да продава на Централната Луизианска Електрическа Компания по над 100 млн. куб. фута газ дневно. В началото на 1990 г., компанията експлоатира шестата по големина мрежа от тръбопроводи в САЩ и е сред десетте най-големи компании добиващи природен газ [17]. Производствения и календар съвпада с изумително растящия брой на земетресенията през 70-те и 80-те години.

Днес, 37 компании сондират за нефт и газ в Арканзас [18].

Световния поход на хидравличното разбиване остава нерегламентиран

Съединените щати и Канада не са единствените страни, които използват тази изключително разрушителна технология. Полша също прие хидравличното разбиване. Няколко енергийни компании проучват резервите на Полша, сред които Conoco-Phillips, ExxonMobil, Marathon, Chevron, Talisman, Lane Energy, BNK Petroleum, EMFESZ, EurEnergy Resources, RAG, San Leon Energy и Sorgenia E & P [19]. Според Форбс, тези нови технологии ще имат значително въздействие върху международната търговия с природен газ [20].

Полша изразходва 14 милиарда кубически метра газ годишно, над 70% от тях внася от Русия. Лесно се вижда как страната може да се възползва от сондирането за щистов газ, в случай че то започне възможно най-скоро. Страната може не само да намали енергийната си зависимост от Русия, но също така да се превърне и в износител на газ.

Бейтман отбелязва, че за целите на хидравличното разбиване в Централна и Западна Европа са били наети земи от дребните стопани. На други места по света австралийците вече страдат от замърсяването причинено от хидравличното разбиване, а така също хората в САЩ и китайците, които също използват тази нова технология [6].

Филмът от Джош Фокс, Gasland, излязъл през 2010 г., документира множеството пагубни последици върху здравето на човека и животните и върху стойността на имотите. Най-печално известната сцена от филма показва, хора които палят замърсената с газ вода течаща от чешмите им [21]: http://www.youtube.com/watch?v=UrnnQ17SH_A

Fox отбелязва, чyе Haliburton, предишната компания на Дик Чейни е лобирала за да бъде освободена от спазването на следните закони: Закон за чистотата на атмосферния въздух, Закон за чистотата на водите, Суперфунд (общо име за Comprehensive Environmental Response, Compensation, and Liability Act) и Закон за безопасната питейна вода. Благодарение на Конгреса, здраво оплетен от частни интереси, компанията бе освободена от изпълнение на задълженията си по изброените закони. Въпреки че не се поколеба да набута хазартните дългове на Уолстрийт на обществото (и то на два пъти), Конгресът не намери воля да приеме Закон за отговорност при хидравлично разбиване и повишено внимание към използваните химикали.

В допълнение, компаниите използващи хидравлично разбиване не са задължени да разкриват токсичните химикали, които използват, в противоречие с режима на Закона за аварийно планиране и правото на обществото да бъде информирано от 1986 г. [22].

През 2004 г. Агенцията по опазване на околната среда (EPA) установила, че хидравличното разбиване не представлява никаква заплаха за водоснабдяването и други изследвания не са необходими [23]. Въпреки това, сякаш като в кошмар на Оруел, най-малко 65 от химикалите, използвани при хидравличното разбиване се считат за опасни от същата тази агенция. Според един доклад от 2005 г., публикуван от Проекта за прозрачност при добива на петрол и газ (OGAP), те са свързани с причиняване на „рак; чернодробни и дихателни нарушения; бъбречни заболявания, неврологични и кожни заболявания, вродени дефекти и други здравословни проблеми.“ Що се отнася до главната тревога на гражданите, OGAP отбелязва, че „около половината от водата, която американците използват за консумация идва от подземни източници [24].“

Щатът Уайоминг е заел проактивна позиция по отношение на пълното разкриване на химикалите, използвани при хидравличното разбиване, след като прие нови закони през Септември. Въпреки това, някой правни хватки позволяват на компаниите все още да претендират за правото на собственост над тази информация, и успяват да я укрият далеч от очите на обществеността [25].

Като се има предвид позицията на Агенцията по опазване на околната среда (EPA), желаеща да представи хидравличното разбиване като безопасно, е малко вероятно гражданите на Арканзас да получат помощ от федералното правителство. Те няма да си намерят приятели и на щатско ниво. До сега, Арканзаския отдел за качеството на околната среда не е имал желание или възможност да попречи на UMETCO Minerals Corporation незаконно да излива токсични химикали в потоците [26].

Същото е положението в цялата страна, където щатските управи защитават индустрията за сметка на околната среда и човешкото здраве. Наскоро губернатор Дейвид Патерсън наложи своето вето върху закон, който щеше да наложи мораториум върху вертикалните и хоризонтални сондажи [27]. От своя страна, Пенсилвания вече е отдала под наем една трета от земите публична собственост на частни фирми за сондиране [21].

Имайки предвид пристрастията на правителството в полза на енергийните гиганти ( в този смисъл унищожението в Мексиканския залив от British Petroleum е един добър пример) – занапред ще са необходими много повече директни действия от повечето граждани, за да успеем да спасим околната среда и човешкото здраве от добивната индустрия на изкопаеми горива.

Оригиналната статия на английски език: „Oil and Gas Collection; Hydraulic Fracturing, Toxic Chemicals and the Surge of Earthquake Activity in Arkansas” /публикувана на 6 Януари 2011/;

Автор: Ранди Ананда

Виж също :

Ben Cassleman, “Temblors Rattle Texas Town : Residents Suspect a Drilling Boom Is Triggering Small Quakes, but Scientists Lack Proof,” Wall Street Journal, 12 June 2009. http://online.wsj.com/article/SB124476331270108225.html

James Glanz, “Deep in Bedrock, Clean Energy and Quake Fears,” New York Times, 23 June 2009. http://www.nytimes.com/2009/06/24/business/energy-environment/24geotherm.html

James Glanz, Video : “The Danger of Digging Deeper,” New York Times, 23 June 2009. http://www.nytimes.com/interactive/2009/06/23/us/Geothermal.html

Бележки:

 1. Arkansas Geological Survey, “Arkansas Earthquake Updates.” http://www.geology.ar.gov/geohazards/earthquakes.htm
 2. Arkansas Geological Survey, “2009 Earthquakes.” http://www.geology.ar.gov/xl/2009_Earthquakes.xls
 3. Food Freedom, “Massive fish kill and 1000s of birds fall from the sky in Arkansas,” 2 Jan. 2010. http://foodfreedom.wordpress.com/2011/01/02/massive-fish-kill-and-1000s-of-birds-fall-from-the-sky-in-arkansas/
 4. Earthworks, “Hydraulic Fracturing and Earthquakes.” http://www.earthworksaction.org/fracturingearthquakes.cfm
 5. U.S. Department of Energy, “Hydraulic Fracturing White Paper,” June 2004. http://www.epa.gov/ogwdw/uic/pdfs/cbmstudy_attach_uic_append_a_doe_whitepaper.pdf
 6. Christopher Bateman, “A Colossal Fracking Mess,” Vanity Fair, 16 June 2010. http://www.vanityfair.com/business/features/2010/06/fracking-in-pennsylvania-201006?currentPage=all
 7. Martin Walker, “Russia’s Fracked Future,” UPI, 1 Feb. 2010. http://www.upi.com/Top_News/Analysis/2010/02/01/Walkers-World-Russias-fracked-future/UPI-21421265042152/
 8. Arkansas Geological Survey, “Fayetteville Shale Gas Play West Map,” Last updated 2 March 2010. http://www.geology.ar.gov/maps_pdf/fossilfuels/Fay West Map 42?44.pdf
 9. Arkansas Geological Survey, “Gas.” http://www.geology.ar.gov/fossil_fuels/gas.htm
 10. Arkansas Geological Survey, “Fayetteville Shale Gas Play.” http://www.geology.ar.gov/home/fayetteville_play.htm
 11. Brooke Meanley, “The Roosting Behavior of the Red-Winged Blackbird in the Southern United States,” Wilson Bulletin, Vol. 77 No.3, pp 217-228, Sept. 1965. http://elibrary.unm.edu/sora/Wilson/v077n03/p0217-p0228.pdf
 12. U.S. Geological Survey, “Map Centered at 35°N, 93°W” Accessed Jan. 5, 2010 : http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsus/Maps/US2/34.36.-94.-92.php
 13. Jack Century, “Earthquake Risks : Building a Nuclear Power Plant near Peace River, Alberta,” Peace River Environmental Society, May 2009 (71 mins.) http://peaceriverenvironmentalsociety.org/; 8-part video at http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=jack+century&aq=f
 14. CNN, “Arkansas Earthquakes,” 13 Dec. 2010. http://www.wibw.com/nationalnews/headlines/Arkansas_Earthquakes_111815534.html
 15. Arkansas Geological Survey, “Earthquake Archive,” 2009. http://www.geology.ar.gov/xl/Earthquake_Archive.xls
 16. Arkansas Geological Survey, “Recent and Historical Earthquakes in North-Central Arkansas,” October 2010 http://www.geology.arkansas.gov/maps_pdf/geohazards/CentralArkansasMediaMap.pdf
 17. Funding Universe, “Arkla Inc.” N.d. http://www.fundinguniverse.com/company-histories/ARKLA-INC-Company-History.html
 18. Manta.com, “37 Drilling Oil and Gas Wells Companies in Arkansas,” n.d. http://www.manta.com/mb_44_E317D_04/drilling_oil_and_gas_wells/arkansas
 19. STRATFOR, “Poland : Fracing On The Rise?” Forbes Magazine, 1 June 2010. http://blogs.forbes.com/energysource/2010/06/16/poland-fracing-on-the-rise/
 20. TREFIS Team, “ConocoPhillips Has Big Fracking Plans For Poland, Stock Has Upside,” Forbes Magazine, 14 Dec. 2010. http://blogs.forbes.com/greatspeculations/2010/12/14/conocophillips-has-big-fracking-plans-for-poland-stock-has-upside/
 21. Josh Fox, Gasland, 2010. http://www.gaslandthemovie.com/. Pour voir la bande annonce montrant de l’eau du robinet enflamm?e : http://www.youtube.com/watch?v=UrnnQ17SH_A.
 22. Sarah Collins and Tom Kenworthy, “Energy Industry Fights Chemical Disclosure : Natural gas companies want to prevent oversight of fracking,” Center for American Progress, April 2010. http://www.americanprogress.org/issues/2010/04/fracking.html
 23. U.S. Environmental Protection Agency, “Evaluation of Impacts to Underground Sources of Drinking Water by Hydraulic Fracturing of Coalbed Methane Reservoirs Study,” June2004. http://water.epa.gov/type/groundwater/uic/class2/hydraulicfracturing/wells_coalbedmethanestudy.cfm
 24. Lisa Sumi, “Our Drinking Water at Risk : What EPA and the Oil and Gas Industry Don’t Want Us to Know about Hydraulic Fracturing,” Oil and Gas Accountability Project, April 2005. http://www.earthworksaction.org/pubs/DrinkingWaterAtRisk.pdf
 25. Earthworks, Powder River Basin Resources Council, “Wyoming Requires Disclosure of Chemicals in Natural Gas Drilling,” 16 Sep 2010. http://earthworksaction.org/PR_Wydisclosure.cfm
 26. Karoline Wightman, “UMETCO Minerals Corp not yet fined for releasing chemicals,” Fox News, 16 Nov. 2010. http://www.fox16.com/news/local/story/UMETCO-Minerals-Corp-not-yet-fined-for-releasing/cOwdIEMf-kugosx8EwbrQQ.cspx?rss=315
 27. Tom Zeller, “New York Governor Vetoes Fracking Bill,” New York Times, 11 Dec. 2010. http://green.blogs.nytimes.com/2010/12/11/new-york-governor-vetoes-fracking-bill/


Вашият коментар