Среща с Бойко Борисов, Трайчо Трайков и Нона Караджова

На 14 септември 2011 шест човека, представляващи групите във Фейсбук срещу шистовия газ, се срещнаха с г-н Бойко Борисов – министър-председател,г-н Трайчо Трайков – министър на икономиката, енергетиката и туризма, както и с г-жа Нона Караджова – министър на околната среда и водите. Отзивите след срещата, написани от Ангел Славчев- един от присъстващите представители, са следните:

„Здравейте, дължа на всички Вас малко повече разяснения относно срещата с Бойко Борисов и министрите Караджова и Трайков.

Тази сутрин ми се обадиха с извинение , че се обаждат почти в последният момент, но днес щяло да има време за среща. Нещата станаха много бързо, аз изскочих от работа, взех няколко от документите които бяхме подготвили и тръгнах към МС. Там разбрах , че няма да присъстват хората от Варна, защото ни предупредиха в последният момент. В последствие обаче се оказа, че на срещата могат да присъстват само хората който са си дали данните след мача на звездите, където си издействахме срещата с МС защото на самата среща щели да присъстват и министри и повече от 6 човека не могат да влезнат.

Относно самата среща.
Приеха ни Трайков, Караджова и началничката на кабинета. Аз поех инициативата и започнах разговора, обяснявайки кои сме ние и защо сме там, какви са нашите искания ( прочетох внесената декларация) и започна разискване на самата тема. Трайков стартира от тяхна страна изстрелвайки различни доводи в защита на самата технология, от наша страна разбира се видя сериозен отпор. Караджова слушаше до един момент, до като самият Трайков не прехвърли топката към нея. Тя ни обясни, че е спазила всички закони и няма нищо страшно, всичко е под контрол. Съответно се пое атака от наша страна относно самият закон и че той не е обновяван и не е в хармония с новите тенденции. Обяснихме, че искаме промяна на този закон и за това сме тук, искаме забрана за тази технология и че техните доводи не ни касаят. Това продължи около 10-15-тина минути, след което влезна Борисов и започна да пита до къде сме стигнали и дали сме доволни от това което сме обсъдили ( видимо, човека бързаше и за друга среща), ние в хором казахме НЕЕЕЕ ! И от там се започнаха неговите въпроси. Обяснихме му нашият прочит относно тази технология и нашите опасения заради които протестираме. Той разбра за какво става дума и за опасноста от замърсяване на водният хоризонт, попита остро на няколко пъти неговите министри за дадени уточнения, но беше явно, че той за пръв път разбра какво е хидравлично разбиване и защо протестираме. След като приключи обяснението ни по повод техниката, къде и как е забранено и след, като изложихме всички факти с които разполагаме включително и за това, че ни е отказан достъп до информация, и за изказванията на професурата Кристалина по БНТ и нейната компреметираност. Нареди на началник кабинета си, този човек който е отказал достъп, да бъде издирен и да му бъде искано обяснение ( предполагам просто формалност). След това попита Караджова какво ще направи и тя изложи своите доводи и каза може би едно от най-важните неща, а именно: До този момент не е постъпил работен проект на Шеврон, след като такъв бъде внесен, на него ще му бъде направена екологична оценка. Съответно от наша страна заваляха въпроси относно това твърдение, защото това е нещо ново. Оказа се обаче, че ОВОС няма да се прави на всеки сондаж за проучване, защото го нямало в закона и според Караджова, тази екологична оценка е напълно достатъчна. Изразихме нашето НЕсъгласие с нея , относно това че теренът е различен и че разликата между добив и проучване и много малка, а технологията е една и съща, и задължително трябва да има ОВОС за всяка сонда. Тя каза, че спазва закона, а от наша страна искочи питане, дали не е нейна работа да внася предложения за обновяване на законите. Тя отговори, че ако искаме промяна да го направим по съответният ред. След което бе запитана от М. Петрова, редно ли е като гласоподавател на ГЕРБ да отива при хора от БСП и те да я поздравяват за гражданската активност и да казват, че я подкрепят в тази инициатива.
Борисов разбирайки според мен глупавите приказки на Караджова каза горе долу следното; Трайков от това което разбрах, ти си подписал договора, но ако Караджова каже не с ЕО то сделката се прекратява ? Трайков отговори : Да , точно така ! Борисов: Но това означава ли, че ще трябва да им връщаме парите ? Трайков отговори : Да , точно така ! След което Борисов се замисли, а ние от наша страна споделихме, че тези пари могат да се окажат прекалено кървави и той сподели горе долу следно нещо: Аз не искам да ме сочат с пръст, че съм дал разрешение да се унищожи Добруджа и трябва да се помисли дали си заслужават цената тези 30 млн. За това Ви възлагам да изчакате докато фирмата даде документите относно нейните проекти и с какво смятат да го прави и въз основа на това да се вземе решение, но след като е минало и допитването до хората което е част от ЕО. Искам тези хора като част от тези граждани, които се притесняват от тази технология да бъдат държани в течение до къде са стигнали нещата и ако има нещо да бъдат уведомявани и канени за дискусия по темата.
След това Борисов излезна защото явно имаше и друга среща, останаха Трайков и Караджова. Видимо беше, че сме изкарали извън нерви и двамата, но най-вече самата Караджова. Продължехме разговора по темата имаше въпроси от наша страна и към двамата, на които те отговаряха мъмрейки, но бе видимо, че срещата едва ли не е приключила.

Личният ми извод от тази среща е следният:
1. Най-важното – Бойко разбра защо протестираме !
2. Бойко обеща, че ако има и 1% опасност няма да рискува и ще върнат парите на Шеврон.
3. Борисов се съгласи да върнат парите на Шеврон, ако се провали договора. ( което отваря нов въпрос: това означава ли , че тези пари са взети?)
4. Караджова разбра, че няма да и се дадем и беше видимо много изнервена.
5. Трайков и Борисов осъзнаха опасността от екологична катастрофа и прехвърлиха топката на Караджова.
6. Караджова пое ангажимент да предостави на обществена дискусия технологията която бъде предложена от Шеврон и да се направи ЕО на техният проект.

Като цяло смятам, че постигнахме ? от нашата цел. Предстоят ни най трудните неща, а именно да сведем до знанието на гражданите тази информация за да може тя да бъде широко дискутирана и хората да разберат какво е това Шистов газ и защо не трябва да има почва у нас с тази технология.
Премиерът ни е дал обещание и смятам, че от тук на татък нашите усилия трябва да бъдат насочени към МОСВ. Те са тези от които зависи дали ще проучва и добива шистов газ в България . Трябва да започнем да търсим начини за искане на промяна, на закона за околната среда и той да бъде осъвременен относно шистовия газ и технологиите за неговият добив. Трябва да искаме въпреки закона, ОВОС за всеки сондаж.
ТРЯБВА ДА СПАСИМ ДОБРУДЖА !
Смятам и призовавам всеки един от Нас да загърби всякакви личностни битки с някой друг, призовавам всички да се обединим и да създадем нещо не виждано до сега в България ,а именно гражданско общество !
Призовавам всеки един от нас да има търпението да изслуша другият и да се водят продуктивни действия относно нашата цел ! Имаме шанса да обединим българите над партийно, без някой от нас да взима някакъв вид лидерство, имаме шанса да обединим различните партии да се обединят над партийните идеологии и веднъж поне да гласуват заедно против унищожаването на природата в България. За природата идеологии не съществуват….. ВЯРВАМ, ЧЕ ЗАЕДНО МОЖЕМ !

Искам да отбележа, че цялата информация относно срещата може да бъде допълвана или да бъда поправян, ако съм объркал някъде хронологията на разговора. Всичките ми впечатления и доводи са мой лични и не обвързвам с тях никой от присъствалите на срещата и участниците в инициативата ни.

С уважение към всички Вас, Ангел Славчев“

Trackbacks Коментари
Вашият коментар