Пловдив с иновативна акция за информиране относно вредите от добива на шистов газ

Днес, 05.11.2011 г., в Пловдив се проведе информационна акция за вредите от добива на шистов газ. Събитието беше инициирано от Фейсбук групата „Пловдив за чиста България, вода, въздух и земя, без Шистов Газ“.

По време на акцията Пловдивчани получават информационна листовка, балони с различни послания като „Чиста България без шистовия газ“ и разглеждат импровизираната изложба със снимки на тема шистов газ. Организаторите подготвят и саморъчно изработен макет на сонда, поставена на почернена „развалена“ пита. Какво символизира макета? При технологията за проучване и добиване на шистов газ „хидравлично разбиване“ има огромни рискове за подпочвената и питейната вода, както и за въздуха, от необратимо замърсяване с химикали и радиоактивни елементи. Ще припомним, че през юни тази година правителството даде разрешение на американския гигант Шеврон да проучва за шистов газ площ над 4000 кв. км на територията на Добрич, Варна, Силистра, Шумен и Разград – или с други думи да се поставят сонди в Добруджа, житницата на България. В последствие научихме, че и в редица други територии в цяла северна България предстои да бъдат или са дадени за проучване или добив на газ и нефт, а управляващите мълчат относно това дали става дума за шистов газ. В този смисъл питата символизира България и това, в което тя може да се превърне – в отровена и негодна за живот земя.

ОТБЛИЗО

Ето какво сподели с нас и Пламен Пенев, един от участниците в акцията:

„Изборната суматоха премина и Пловдивската ФБ-група, в очакване на Третия национален протест срещу добива на шистов газ по метода на хидравличния удар, поднови информационните си акции сред гражданите на Пловдив. Опънаха въже на площад Централен – едно от оживените места в града под тепетата, накачиха на него информационни материали, разгънаха плакатите си и започнаха да раздават на децата на преминаващите балони с надписи срещу шистовия газ. Родителите получаваха информационна листовка, а преминаващи граждани се спираха да четат материалите и да разговарят по темата с организаторите на акцията. Оказа се, че не са никак малко тези, които не са чували за проблема, а мнозина бяха чували само суперлативите на правителствените агенти. Децата разнасяха балоните по целия площад, отнасяйки ги към домовете си!“

Ние от shalegas-bg.eu се надяваме след това успешно събитие в страната да се организират още подобни новаторски информационни акции, които да запознаят още повече хора за опасностите от проучванията и добива на шистов газ, защото знанието е нашата сила! Заедно можем!

СНИМКОВ МАТЕРИАЛ

Вижте всички снимки

plovdiv-infocampaniq-051111_005

plovdiv-infocampaniq-051111_006

plovdiv-infocampaniq-051111_002

Вашият коментар