16 ноември София – ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПРОУЧВАНИЯТА И ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ

До представителите на медиите

ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПРОУЧВАНИЯТА И ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ В БЪЛГАРИЯ

Уважаеми представители на медиите,

На 16 ноември (сряда), от 8:30 до 11:00 часа пред Министерския съвет в София ще се проведе ПРОТЕСТ на “Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България, по метода хидравлично разбиване“, на природозащитни и други граждански организации ,обединени срещу проучванията и добива на шистов газ в България. Той е съгласуван със Столична община и с органите на реда. Протестът е граждански и на него не могат да бъдат издигани знамена на политически партии.

След дълго чаканото ОТГОВОРНО РЕШЕНИЕ, което ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ обеща ЛИЧНО да вземе по жизненоважния за страната въпрос за сключване или не на договор за проучване и добив на шистов газ чрез хидрофракинг с американската фирма „Шеврон“, оставаме с впечатлението, че това е било само ПРЕДИЗБОРНО ТУПАНЕ НА ТОПКАТА от страна на управляващите. Борисов обеща, че ще бъде отчетено наличието ДОРИ НА 1% РИСК за здравето на хората и околната среда в площите предвидени за сондиране в Житницата на България – ДОБРУДЖА И ЛУДОГОРИЕТО. в други страни от Европейския съюз вече съществува ЗАКОНОВА забрана за използването на хидрофракинга като доказано опасен за околната среда метод за проучване и добив на шистов газ, но от скорошни медийни изяви на министъра на икономиката, енергетиката и туризма ТРАЙЧО ТРАЙКОВ с изумление научаваме, че ПРАВИТЕЛСТВОТО ВЕЧЕ Е ВЗЕЛО РЕШЕНИЕ ДА ПОДПИШЕ този договор!

В същото време правителството мълчи по въпроса какви са провеждащите се в момента проучвания за газ и нефт в района на село Рогозина, община Генерал Тошево, и в района на Провадия и Шумен.

С нашия ПОРЕДЕН ПРОТЕСТ изразяваме загрижеността от случващото се и категоричното несъгласие на българските граждани с този безотговорен акт на правителството на Бойко Борисов!

ОЧАКВАМЕ ВИ НА ПРОТЕСТА!

НЕКА ОБЕДИНИМ УСИЛИЯТА СИ И ДА ОПАЗИМ ЗЕМЯТА СИ ЧИСТА!

ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА МОРАТОРИУМ ВЪРХУ ВСЯКАКВИ ДЕЙНОСТИ, СВЪРЗАНИ С ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТЕХНОЛОГИЯТА „ХИДРАВЛИЧЕН УДАР“ ЗА ПРОУЧВАНЕ И ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ НА ТЕРИТОРИЯТА НА Р БЪЛГАРИЯ!

“Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България, по метода хидравлично разбиване“.
Координатори на събитието : Й. Иванова / А. Славчев / М.Христова/ Б.Сандов/М.Петрова

Вашият коментар