И в Шумен се вдигнаха на протест срещу шистовия газ

Около сто души излязоха на протест срещу проучването и добива на шистов газ в Шумен днес. В шествието, организирано от местен инициативен комитет, се включиха и хора от Добрич и Варна.

Недоволните от евентуалните действия на фирма “Шеврон” се събраха пред Градската градина. С възгласи и плакати “Не на шистовия газ”, “Шистов газ – не за нас” и “Шумен избра – чиста вода” шествието мина по центъра на града. Пред сградата на Областна администрация протестиращите призоваха областния управител да излезе пред тях и да каже защо като представител на централната власт не е запознал шуменци с детайлите и опасностите, които крие проучването и добива на шистов газ.

Пред паметника над театъра, познат като “Разперко”, организаторите от инициативния комитет прочетоха декларация срещу проучването и добива на шистов газ чрез метода “хидравличен удар”. Заедно със събираната в момента подписка, в която вече има над 2 700 имена, декларацията ще бъде изпратена до президента, министър-председателя, Народното събрание, областния управител, Общински съвет – Шумен и кмета. “Вече има реакция против шистовия газ и в Шумен – това е първият протест-шествие в града”, обяви представител на инициативния комитет.

Според декларацията, вече са налице достатъчно доказателства, че евентуален добив би довел до непоправими щети на околната среда за десетилетия напред. Бе посочено, че редица държави, сред които САЩ, Канада, Австралия, Франция и Великобритания вече са забранили всякакви сондажи по метода “хидравличен удар”, за който е доказано, че използва канцерогенни химикали и подземни взривове. “Това ще наруши основното ни право – да живеем в здравословна и безопасна околна среда”, заявиха протестиращите.

Те поставиха и три искания пред правителството – да се наложи мораториум върху извличането на шистов газ чрез хидравличен удар, България да оттегли предложенията си за концесия за проучване и добив на шистов газ и парламентът да наложи законова забрана за използване на посочената технология за добив.

Освен трите искания, които ще бъдат отправени до централната власт чрез декларацията, протестиращите призоваха и местните управници да обърнат сериозно внимание на проблема. “Трябва Общински съвет и кметът на Шумен да разгледат възможностите на местно ниво за недопускане на проучванията и добива”, заявиха от комитета и подчертаха, че вариант е организирането на местен референдум. “Не бъдете управниците, които ще изправят България пред най-голямата екологична катастрофа в историята”, обърнаха се към правителството протестиращите.

Оттам обявиха, че за следващата събота (14 януари) се организира национален протест срещу шистовия газ, който ще обхване не само столицата, а и всички по-големи градове в страната. До 20 февруари в Шумен пред Областна администрация ще продължи събирането на подписи срещу сондажите.

Източник: http://topnovini.bg

Присъединете се към регионалната Фейсбук група за град Шумен против проучванията и добива на шистов газ ТУК.

Вашият коментар