Връзки

 Статии на български език

 1. Пирамида… от шисти
 2. Изследване в САЩ показва пораженията от добива на шистов газ на повърхността
 3. Професор Щерев: Водоносната система е най-застрашена при проучването на шистов газ
 4. Становище за шистовия газ на Коалиция срещу минните замърсявания
 5. Използваните химикали при хидравличното разбиване на шистите
 6. Петиция против добива на шистов газ в България
 7. България е перла за инвестиции в търгове за шистов газ
 8. Фейсбук група „Ние сме против Българския Чернобил – добива на шистов газ”.
 9. Петко Ковачев: Теренът за добив на шистов газ става като лунен пейзаж.
 10. Обобщение на еколози по темата за шистовия газ.
 11. Изказване на проф.Кристалина Стойкова от Геологическия институт на БАН за това, колко „безопасно” е проучването и добива.
 12. Интервю с Георги Божинов относно сондажите за шистов газ.
 13. Конференция в НОВИ ПАЗАР – ОПАСТНОСТ ШИСТОВ ГАЗ.
 14. В Англия спират добива на шистов газ поради съмнения, че е предизвикал земетресения.
 15. Фирма „ШЕВРОН” осъдена за причиненото замърсяване на води и почви при добива на шистов газ от Еквадор за 8 милиарда долара.
 16. Франция забрани със закон добива на шистов газ
 17. Хидротермални басейни на територията на България
 18. Изследване в САЩ показва пораженията от добива на шистов газ на повърхността
 19. Шистовият газ – 10 пъти по-скъп от традиционния

Статии на английски език

 1. Geologists say Ohio quakes directly tied to fracking – 06.01.2012

  Източник: Science on msnbc.com

  Резюме: Геолози правят директна връзка между земетресенията в Охайо и фракинга, споменават, че е имало подобни случаи и в щат Ню Йорк, довели до спиране на проучвателните дейности.

 2. Fracking Radiation Targeted By DOE, GE – 03.08.2011

  Източник: forbes.com

  Резюме: Енергийното министерство и Дженерал Електрик обещават, да заделят 2 милиона долара за премахване на радиоактивни материали ?!?!?! които щатското здравно министерство е открило. Сред тях са Радий-226, Уран и Радон-222. Нивата на открития Радий-226 достига до 16 000 pCi/L при максимално позволени нива за питейната вода 5 pCi/L

 3. Shale gas in Poland – Down to Earth – 15.01.2012

  Източник: economist.com

  Резюме: Тази статия съдържа подробности около скандала и последвалите арести в Полша за неправомерно раздавани разрешителни за проучване и добив на шистов газ, включващи министри, геолог от Геоложкия институт и представители на компании.

 4. Incidents in the oil patch – 11.01.2012

  Източник: LEPC news

  Резюме: Много случаи на инциденти, свързани с добив на шистов газ, документирани и потвърдени от местните департаменти по околната среда.

 5. The Fracturing of Pennsylvania – 17.11.2011

  Източник: New York Times

  Резюме: Описание на шистовите находища в щата Пенсилвания. Разкази на хората, в чийто заден двор се добива шистов газ. Колко пари са получили те от газодобивните компании за земята си. Колко животни внезапно са починали и при последвали изследвания са открити токсични химикали в кръвта им. Как по пластмасовите тръби, които отвеждат токсични отпадни води, са намерени дупки, а отровата тече директно в земята. Как в кръвта на хората са открити арсен (As), бензен (C6H6), толуен (C6H5CH3). Как някои отпадни води се изхвърлят директно в местните реки, поради което река Monongahela вече не отговаря на щатските и федерални закони за водоснабдяване.

Други

Коментари
 • Атанас Атанасов казва:

  Приложено ви изпращам писмо от мои приятели за очаквана доставка на химикали за сондажа в Рогозина. Приемаме всяка помощ и съвет за действие!Тел. 0887304422

  Здравей. Това което знам -тази седмица, може би в петък ще влезе тази помия през Кардам. Ще се претовари от румънски камион на български. Ще се изсипе на дълбочина 7000 м. Елементите са америций- берилий, цезий. Количеството е около 800 кг., като това е първа пратка. Документите ще ги имам когато камиона влезе на КПП Кардам. Ще го забавят възможно най – дълго време, за да можем да реагираме. В общината от отдел Екология твърдят, че официално не знаят нищо, но фирмата изпълнител е представила документите на 13.10.2011 г. Показали са ги на 5 човека от общината. По това което знам, нито един вид газ не се изследва или проучва на такава дълбочина и с радиоактивни елементи, освен шистовия. На обекта работят само узбекистанци и араби, които не разбират български. Товара идва от Унгария, а фирмата която се занимава със съоръженията е узбекистанска съвместно с някаква чешка. Общо взето ни тровят напълно легално.

  За сега е това.

Вашият коментар