Прессъобщение относно обвиненията на МП на България, Бойко Борисов

Прессъобщение

ОТНОСНО: Обвиненията към гражданската инициатива в изпълнение на политически поръчки

Ние, участниците в гражданската инициатива „ Добрич против добива на шистов газ ”, за пореден път бяхме обвинени, че изпълняваме политически поръчки, този път от министър-председателя на България, Бойко Борисов.
Категорично не приемаме такива твърдения и се противопоставяме на подобно поведение. Бихме искали да припомним, че докладната записка за свикване извънредна сесия на Община Добрич за местен референдум, на който гражданите да приемат или отхвърлят възможността за проучване и добив на шистов газ, беше подписана от общински съветници, представители на следните политически сили: Атака, БСП, ВМРО, ГЕРБ, ГОРД, ДПС, ДСБ, НДСВ и както и независими общински съветници.
По време на самата извънредна сесия всички те се обявиха срещу решението на Министерски съвет за проучване и добив на нефт и газ и по-конкретно срещу метода «Хидравличен удар». На предстоящата редовната сесия на Общински съвет Добрич на 20 септември, тази докладна отново е включена в дневния ред.
Ние, гражданите не защитаваме нито американски, нито руски, нито нечии други интереси, а защитаваме единственно конституционното си право да живеем в безопасна и чиста околна среда, съгласно Конституцията на Република България.
За постигане на това ще използваме всички възможности предоставени от законите на държавата. Освен протестни шествия, митинги, искане за местен рефердум, ще търсим и помощта на народни представители, които да инициират промени в законодателството, за не бъде разрешено проучването и добива на шистов газ по метода «хидравличен удар». Подобни мерки вече са предприети в редица държави в Европа и САЩ.
И не на последно място държим да отбележим, че да управляваш «на инат» една държава е драма за всички граждани, включително и за управляващите.

Гражданска инициатива «Добрич против добива на шистов газ»

Вашият коментар