Общински съвет Разград с декларация против проучването за добив на шистов газ

На 19 септември 2011г. Общински съвет – Разград проведе съвместно заседание на комисиите по екология и законност относно проучването и  добива на шистов газ в Североизточна България. В откритата дискусия се включиха представители на неправителствени организации от Нови Пазар и Варна, както и граждани от Разград и Шумен.

 На обсъждането не пожелаха да присъстват представителите на РИОСВ-Русе и американската фирма Шеврон, към които всъщност щяха да бъдат отправени запитванията относно рисковете от проучването и добива на шистов газ. Общинските съветници взеха решение да сезират министър Нона Караджова относно неизпълнение на задълженията на представителите на екоинспекция Русе към местната власт.

На събралите се по време на заседанието бе представено и писмото, подадено от регионалния мениджър на „Шеврон“ за България Томас Холст към председателя на Общински съвет-Разград Добрин Добрев. В писмото представителят на „Шеврон” обяснява, че не е успял да откликне на поканата поради краткото предизвестие, но въпреки това намерението на „Шеврон” е да работи в тясно сътрудничество с правителството и местната власт и да осигури „широко разбиране на политиката на Шеврон относно въпросите по опазване на общественото здраве и околната среда” (прочети цялото писмо). За справка, новината за откритата дискусия в Разград бе публикувана в интернет преди близо месец– на 27ми август.

Според експерти замърсяването на подпочвените води е сред най-сериозните екологични опасности за Североизточна България. Само в Разградско има над 20 дълбоки сондажа, районът е върху подпочвено море и при авария без чиста вода ще останат 1 милион души.

По информация от заместник-кмета на Разград Любомир Цонев в областта сондажи ще има край исперихското село Духовец. Иво Димитров, съветникът от коалиция „Обединени демократи и областен лидер на СДС, обяви, че и землището на разградското село Ясеновец и в община Самуил също са включени в плановете на „Шеврон“.

На края на близо двучасовата среща съветниците решиха на сесия да приемат декларация за отмяна на разрешението за проучване на добив на шистов газ, а община Разград да се присъедини към заведеното от община Добрич дело във Върховния административен съд срещу Министерски съвет.

ИЗТЕГЛИ

Писмо от ШЕВРОН относно заседание в Разград (19.09.2011)

ВИДЕО ОТ ЗАСЕДАНИЕТО

Благодаря на представителите от Инициативен комитет „За чиста България“, гр. Варна, за предоставените видео материали!

ЧАСТ 1

ЧАСТ 2

ЧАСТ 3

ЧАСТ 4

Още информация по темата:

dariknews: „Шеврон” пише на Разград: „Ще бъдем добри съседи”
24 часа: Съветници викат “Шеврон” да каже за шистовия газ

Вашият коментар