Прессъобщение относно земетресението от 11.10.2011

РЕДАКЦИЯ:

По последни данни от Европейския средиземноморски сеизмологичен център вчерашното земетресение се определя с магнитут 4.1 и е с епицентър в близост до Шабла в акваторията на Черно море. Данните за епицентъра на земетресението в прессъобщението не са актуални.
————————————————

На 11.10.2011г в 22:49.:09 местно време е отчетено земетресение с магнитут 4.1 бала, с епицентър Сърнино, на 11.4км от Рогозина, където се намира сондажа на фирма „Русгеоком“! Фирмата упорито твърди, че ще добива конвенционален газ и няма да ползва хидравличен удар, но достъп до информация за технологията и работната и програма, е отказан! Заведено е дело.

Трусове могат да се получат от преминаване на шокова вълна, която се генерира чрез подземен взрив в шахта.

Тази шокова вълна се разпространява на дълбоко и често има странично движение не земните пластове.

За справки, моля погледнете как се правят проучвания за наличието на кухини или различни по плътност пластове.

По начина, по който се отразяват шоковите вълни се определя какво може да се намира в съответните пластове.

Науката сеизмология изучава механизма на пораждане на земетресенията, но също така при изследването на движението на шоковите вълни се открило, че тези вълни реагират по определен начин на различните пластове.

В съвремието чрез естествени /земетръсни/ и изкуствени /генерирани чрез взрив/ шокови вълни се проучват терени, за които се предполага, че са богати на определени видове земни изкопаеми.

Най-често така се търси петрол или газ.

Първо са шоковите вълни, а след това следват и сондажите.

Така, че скоро трябва да се очаква евентуален сондаж в близост до мястото на шоковите вълни.

Точно такива земетресения, но с далеч по-слаб магнитут от 2.1, в районите на сондажите в Англия, предизвикаха налагането на МОРАТОРИУМ върху технологията „хидрофракинг“!

На картата са нанесени координатите на сондажа в Рогозина и можете да видите, къде се намира Сърнино!

Сведенията за големината на труса, отчетени от наши и чужди сеизмологични станции се разминават и варират от 3.6 /България/ до 4.4 /външни сеизмологични станции/!

Magnitude ML 4.1

Region BULGARIA

Date time 2011-10-11 19:49:09.0 UTC

Location 43.67 N ; 28.28 E

Depth 10 km

… Distances 60 km NE Varna (pop 312,770 ; local time 22:49:09.9 2011-10-11)

26 km NW Kavarna (pop 11,205 ; local time 22:49:09.9 2011-10-11)

17 km S Negru voda (pop 5,585 ; local time 21:49:09.9 2011-10-11)

ИСКАМЕ НЕЗАБАВЕН МОРАТОРИУМ ВЪРХУ ТЕХНОЛОГИЯТА У НАС!

Прессъобщението е подадено от: Гражданска Инициатива за Забрана Проучването и Добива на Шистов Газ по Метода на Хидравличното Разбиване

Коментари
 • Станислав казва:

  Здравейте!

  Първо искам да ви поздравя и да ви кажа, че много ви харесвам и се радвам, че ви има!

  От известно време следя темата за шистовия газ и поради тази причина искам да ви разясня няколко неща (дано да са ви полезни):

  1. Шистите са определен вид глинести скали, който имат способността да съдържат газ. В този район, където се намира въпросния сондаж те или ги няма или са много тънки прослойки (около 1 – 3 метра).
  2. За да се направи такъв „взрив“ първо сондажа трябва да стигне до необходимата дълбочина (смисъл в този случай е около 5000 м.). След като се стигне до долу се вижда дали изобщо има такива скали (шисти). Ако има шисти, то те трябва да са с дебелина повече от 25 м., за да може да се използва метода на хидравлично разкъсване на пластта. До колкото видях от снимките побликувани в интернет тяхната апаратура още не е готова за работа (т.е. кулата още не е издигната и комплектована). След като апаратурата е готова за работа за достигане на тази дълбочина за извършване на този „взрив“ трябват поне минимум 8-9 месеца.
  3. Тектонските плочи са на много голяма дълбочина и до този момент в историята няма толкова дълбок изграден сондаж, който да ги е достигнал.
  4. В земните пластове няма пещери и кухини. Земните пластове са силно уплътнени поради голямото налягането и теглото на горележащите скали.
  Подпочвените води се движат в микро и макро пукнатини, които не могат да се видят с човешко око. За тази цел се изваждат от сондажа ядки (парчета от скали), които се наблюдават под микроскоп и се вижда какъв тип са пукнатините – макро или микро.
  5. Най-общо казано по време на самия процес на сондиране се използва длето което работи на принципа на дрелката.
  6. Самия метод на „взрив“ се казва хидравлично разкъсвне на пластта т.е. като сондажа вече е готов (изграден до определената дълбочина), в него се нагнетява с високо налягане (все едно, че помпате гуми на кола) принципно техническа вода и пясък. Долу на примерно 4000 м налягането се увеличава и се получават тези микро и макро пуканати, като пясък не им позволява да се затворят и така може да се добие газ или нефт. Зоната в която се получават тези пукнатини е около 15-20 м. При тази методика няма „шахти“, взривове и др. подобни неща :) , процеса става бавно, като постепенно се нагнетява водата. Няма просто как да се получи заметресение :)
  7. В САЩ при нагнетяването на тази техническа вода и пясък, се добавят и химични реагенти, но доколкото съм чел те са за други видове скали (варовици и др.).
  8. Забравих да спомена, че след като се направи сондажа, в него се спуска обсадна колона (това е стоманена тръба),която се спуска до долу, т.е. ако сондажа е 1000 м в него се спуска тръба с дължина 1000 м (обикновенно тръбите са с резба и се навиват една след друга). След като се спусне обсадната колона тя се циментира, като по този начин се изолира „дупката на сондажа“ с всички пластове в нея (т.е няма пряк допир с подпочвени води и др. флуйди). След като се направи всичко това, през последната тръба,където е най-долу (последна тръба има прорези или цилиндрични отвори – просто е надупчена), се нагнетява водата за да се извърши хидравличното разкъсване на пластта.

  Поздрави и успех,
  Стани

  • Даничка казва:

   Станислав, вие изглеждате много компетентен по въпроса. Можете ли да дадете повече информация. Да не би да сте работил на такива платформи?

Вашият коментар