Сблъсъци и в село Салманово с румънскитe проучватели за нефт и газ

09.11.2011г.

„На пожар” представители на българската газова компания се срещат с местните стопани на нивите. Водят агитация от човек на човек, 20 бона разходи имали дневно.

Сблъсъци е имало и в село Салманово в понеделник между местните фермери и собственици на земи с румънските проучватели за нефт и газ от фирма „Проспектиуни” АД. Това научи репортер на вестника от стопани от селото.

Първи разпалил страстите шуменският бизнесмен Иван Димков Иванов, който в селото има две овощни градини. В понеделник около 9 часа дошъл да нагледа имота си и видял, че градината е опасана от кабели, които се губели в далечината по посока Мараш. Личали и следите от джипа, с който са минали работниците и опънали кабелите. „Значи са работили в събота и неделя без да ме питат. Видях насред градината си някакво съоръжение с формата на куфар, през който минава окабеляването”, разказва Иванов. Спрял ги и позвънил на полицията. „Заявих, че няма да ги пусна преди да дойдат полицаите„.

За първи път около този конфликт е повикана полиция, но според Иванов униформените се консултирали с шефовете си и отказали да се намесват. Казали им, че това е „държавна работа”. За минути на мястото се събрали 6-7 коли. Освен патрулката дошли и няколко от високопроходимите джипове на румънската фирма, както и един от шефовете от българската страна. „Босът” се представил като генерал Любомиров от ДАНС. Не е ясно дали мъжът е генерал от резерва или е действащ, но и пред други стопани се представял като генерал.

Бил много внимателен и сговорчив. Заявявал на хората, че са прави, че вероятно някой не си е свършил работата да ги предупреди. После предлагал да си „стиснат” ръцете и те да продължат с кабелизацията. Водил агитация от човек на човек и обикновено постигал споразумение. Обяснявал, че разходите им дневно надхвърлят 20 000 лв. „Ако ти ни спреш, как ще оправдаем тези пари?”.

Така „на пожар” около 11.30 часа представители на българската газова компания се срещнали с местните фермери и градинари в кметството. На срещата говорил някой си Траян Минчев. Така страстите се укротили.

Днес кметът на селото, който спечели втори мандат, Йордан Колев каза, че още преди 2 месеца е получил от екоминистерството писмо уведомление за тези проучвания. „Лично аз им написах телефоните на всичките собственици на земи, през които ще минават кабелите им. Не зная защо не са им се обадили предварително. Обещаха да го направят.”

ИЗТОЧНИК:
grada.bg

Trackbacks Коментари
Вашият коментар