Атака, РЗС и Коалиция за България за забрана на проучванията и добива на шистов газ

Докато пред сградата на Министерски съвет граждани протестираха срещу проучванията и добива на шистов газ в България, събитията не отминаха и парламентарните групи. Ето какво още се случи днес:

 1/ ГЕРБ отхвърли предложения от Атака МОРАТОРИУМ върху проучванията и добива на шистов газ да бъде включен в дневния ред на парламента за тази седмица
Депутатите отхвърлиха искането на „Атака“ в дневния ред на парламента за тази седмица да влезе предложението за въвеждане на мораториум върху проучването и добива на шистов газ.
От общо 134 народни представители, за въвеждане на мораториума гласуваха 42-ма, 56 бяха „против“, 36 гласуваха „въздържал се.“
Преди седмица от парламентарната трибуна Волен Сидеров се обърна към премиера Борисов с думите: „Върнете рушвета, ако сте взели такъв, прекратете проучването на „Шеврон“ за шистов газ и изгонете тази компания от България.“ Премиерът отвърна, че ако парламентът подготви проект за мораториум върху шистовия газ, той ще го подкрепи. В момента представители на правителството преговарят с американската компания „Шеврон“ за проучване и добив на шистов газ.

2/ РЗС внесоха също предложение за МОРАТОРИУМ върху проучванията и добива на шистов газ
Осем независими депутати – от РЗС и отцепили се от „Атака“, внесоха в деловодството на парламента решение за налагане на мораториум върху добива на шистов газ у нас. В проекта за решение се предвижда и да бъде забранен методът на хидравлично разбиване и сходни на него начини за проучване и добив на нефт и природен газ. Това съобщи в кулоарите на Народното събрание лидерът на РЗС Яне Янев, цитиран от БТА. Вносителите мораториума предлагат да бъде забранено издаването на лицензи и разрешителни, както и сключването на концесионни и други договори за извършване на дейности по проучване и добив на шистов газ, нефт и природен газ. Забраните да не важат за научни изследвания, които нямат търговска цел, извършват се от независими научни организации и проучват рисковете от добива на нефт и природен газ, без да използват хидравличния метод, предвижда още проектодокументът.

3/ Коалиция за България внесе законопроект за ЗАБРАНА НА ПРОУЧВАНИЯТА И ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ
Предлагаме Ви да се запознаете със съдържанието на законопроекта:
Чл. 1. Забранява се проучването и добива на течни и газообразни въглеводороди (шистов газ) чрез сондиране, последвано от хидравлично раздробяване на скалата на територията на Република България.
Чл. 2 (1) С влизане на закона в сила се отменят разрешителните за проучване и добив на течни и газообразни въглеводороди (шистов газ).
(2) Отнемането на разрешителното става по силата на този закон. Административният орган съобщава за това на притежателя на разрешителното.
Чл. 3 (1) Лицата, които с разрешение или без разрешение са извършвали проучвания и добив на течни и газообразни въглеводороди (шистов газ) предоставят в срок от един месец пълен отчет пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на околната среда и водите за извършената от тях дейност.
(2) Отчетът е публичен.
Чл. 4 (1) За нарушения по този закон, ако деянието не представлява престъпление, се налага глоба до 100 000 лв. на юридическо лице и до 10 000 лв. на физическо лице.
(2) Налагането на административното наказание става по реда на Закона за административни нарушения и наказания и Административно-процесуалния кодекс.
Чл. 5. Ежегодно до 30 март Министерският съвет внася в Народното събрание доклад за проучванията и добива на въглеводородни течности и газове и използваните способи, както и за влиянието им върху околната среда.

ПРОЧЕТЕТЕ ЦЕЛИЯ ДОКУМЕНТ

Източници:
Народно събрание на Република България
dnes.dir.bg
trud.bg

Вашият коментар