Факелно шествие в Добрич премина под надслов „Добруджа не иска шистов газ“

25.11.2011 г.

Факелно шествие в Добрич против шистовия газ

За 12-ти път ВМРО – Добрич отбеляза с факелно шествие една черна за България дата – Ньойския договор.

Факелно шествие под наслов “Добруджа не иска шистов газ” премина в петък по центъра на Добрич. То бе организирано от ВМРО – Добрич. В шествието се включиха около 200 будни граждани – както членове и симпатизанти на ВМРО, така и добричлии, които искаха да изкажат несъгласието си срещу добива на шистов газ в Златна Добруджа.

Патриотичната организация за пореден път отбеляза годишнината от подписването на Ньойския диктат, с който е извършена жестока несправедливост спрямо България. На 27 ноември 1919 година в парижкото предградие Ньой страните-победителки в Първата световна война откъсват от пределите на Отечеството изконни български земи – Южна Добруджа, Западните покрайнини, Македония, Беломорска Тракия. Всяка година войводите изразяват чрез шествието в края на ноември своята позиция по актуални за страната проблеми.

Тази година събитието бе насочено срещу проучването и добива на шистов газ в Добруджа. Изключително опасната технология може да съсипе природата и плодородната добруджанска земя, категорични са от ВМРО – Добрич.

Шествието тръгна от храм “Свети Георги”, след което родолюбивите участници в него със запалени факли и патриотични песни и възгласи преминаха по пешеходната зона на Добрич.

Източник: Добрич Онлайн

Вашият коментар