Учреди се гражданска инициатива против шистовия газ

26.11.2011 г.

sofiq-protest-261111
Гражданска инициатива ще внесе до края на година в парламента подписка за забрана на проучванията и добива на шистовия газ. Инициативата бе учредена в събота (26.11.2011г.) след поредния протест срещу шистовия газ в т. нар. триъгълник на властта на площад „Независимост“ в София.

Гражданската инициативата е учредена по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Тя ще внесе текста за забрана на шистовия газ, както и за забрана на технологиите за нагнетяване на въглеродния диоксид в земните недра, каза природозащитникът Борислав Сандов. „Днес се случи нещо много важно и значимо за българската история, защото между Президентството, Народното събрание и Министерския съвет се случи – четвъртата власт – гражданите да инициират една такава законодателна гражданска инициатива“, посочи екоактивистът.

Той обясни, че инициативата ще внесе исканията си в Народното събрание до края на годината. Така те се надяват да дадат допълнителен натиск за забрана на процеса. В документа ще има три изречения: Да бъде променен законът за подземните богатства и да се синхронизират опасните технологии. Второто е за законова забрана на уловителите и съхранителите за въглероден диоксид, третото – за законова забрана на технологията за хидравлично разбиване, хидравличен удар.

За да се разгледат исканията на инициативата в Парламента са необходими минимум 50 подписа, а те вече са събрали около 200 само за днес. Искат да се знае, че има инициатива, която идва и от гражданите, а не от една или друга политическа партия. Тя, според Борислав би трябвало да бъде подкрепена от всички партии. Колкото до това дали очаква подкрепа при гласуването, природозащитникът заяви, че „всички вече изразиха намерение за подкрепа на подобен мораториум“ и остава това да се види на практика.

До момента са забрана на проучванията и добива на шистов газ имаше няколко подписки. Те не са обаче по закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Източник: frognews.bg

Коментари
Вашият коментар