EPA потвърждава: замърсяването в Уайоминг, САЩ, причинено от фракинг

12.12.2011  г.

Докладът на Агенцията за защита на околната среда в САЩ /EPA/, който заключва, че добиването на шистов газ води до замърсяване на подпочвените води, даде повод на агенцията да положи усилия за регулиране на сондажите, съобщи Bloomberg.

На 8 декември, от EPA съобщиха, че в подземни проби от Западен и Централен Уайоминг са открити химични вещества, съответстващи на тези, използвани при сондиране за газ. От агенцията вече подготвят регулации, първата от които ще бъде приложена през април.

Екологичните групи от години твърдят, че хидравличното пробиване, при което милиони литри смесена с химикали вода се инжектира под земята, за да разбие скалите и да създаде налягането, необходимо за изкарване на нефта и газа на повърхността, е заплаха за доставките на питейна вода.

В рамките на три-годишно проучване на жалби от жители за мириса и вкуса на водата, от EPA взеха проби от дълбоки кладенци, в които бяха открити различни синтетични съединения.

Но бизнесът вече дава отпор. Encana, която притежава 123 кладенци за добив на шистов газ, коментира, че докладът се занимава с вероятности, че „не е окончателно заключение“ и че синтетичните химикали като гликоли и алкохоли, открити във водата, са резултат от замърсяване на взетите проби.

Американският сенатор Джеймс Инхоф, републиканец от щата Оклахома, веднага излезе с изявление, че пробите се базират на „политическите науки“ и отразяват заявената от президента Барак Обама „решимост да затвори производството на природен газ.“

Индустрията се противопоставя категорично на налагане на федерален контрол върху сектора.

Компаниите се опасяват, че приходите им ще намалеят, ако се налага да се съобразяват с щетите върху екологията.

А секторът се развива бързо. От 14% през 2009 г, хидравличното пробиване вече дава около една трета от доставките на газ в САЩ.

EPA провежда обширно проучване на технологията, планирайки да публикува междинен доклад през следващата година и заключителен през 2014 г.

Първата от новите регулации, която ще бъде въведена през април, предвижда оценка на емисиите във въздуха от новите нефтени и газови кладенци от всички видове. Като стандартите ще целят да гарантират, че 95% от изпусканите при хидравличното пробиване въздушни замърсители ще бъдат улавяни.

Планира се през 2014 г. такива стандарти да бъдат въведени и по отношение на качествата на водата.

И най-притеснителната за бизнеса регулация е, че компании като Halliburton и Schlumberger ще бъдат принудени да разкриват веществата използвани при хидравличното пробиване.

Източници:
darikfinance.bg
protectingourwaters.wordpress.com

Вашият коментар