Румъния “се нуждае от регулации за шистовия газ“

Румъния се нуждае от закони, които да регулират създаването на сектора за шистов газ, който правителството цели да развие, за да компенсира намаляващите конвенционални газови ресурси, каза президентът на румънската Агенция за минерални ресурси, според доклад.

Според румънската национална статистическа служба, Румъния може да изчерпи конвенционалните си газови запаси до 2022 г. и трябва да се насочи към нови ресурси.

Индустрията с шистов газ е все още на един ранен етап, а правни пречки свързани с опазването на околната среда и правната собственост може да поставят развитието й в застой, заяви президентът на румънската Агенция за минералните ресурси Александру Патрути, цитиран от „Ройтерс“.

В момента Румъния няма специфично законодателство за проучването на шистов газ и използва същите закони, които се прилагат в сектора за конвенционален газ.

Проучванията за шистов газ включват използването на огромни количества химикали и вода. Те ще трябва да бъдат транспортирани и съхранявани, и аз мога да видя възникването на някои правни въпроси свързани с това”, каза Дорин Кожокару, ръководител на екипа за оценка на ресурсите от петрол и газ в румънската Агенция за минералните ресурси.

Необходима е и регулация за предоставяне на достъп до тръбопроводи.

По-голямата част от петроло- и газопроводите в Европа се притежават и ръководят от големи интегрирани енергийни компании, които контролират производството, транспорта и продажбите.

Липсата на регламент, който да позволява на трети страни достъп до тръбопроводи собственост на подобни интегрирани компании означава, че компаниите за шистов газ които искат да навлязат на пазара не могат да превозят техния газ до потребителите.

Друг проблем се явява правната собственост.

Бумът в проучванията за шистов газ в САЩ беше подпомогнат от законите за собствеността върху земята, които позволяват на частни собственици на земя да разполагат с търговските права на минерални ресурси, намиращи се на тяхна територия.

В Европа, тези търговски права като цяло се притежават от държавата.

Според Патрути нови регулиращи сектора закони трябва да бъдат изготвени първо на европейско ниво и след това, приети от националните правителства, защото индустрията с шисти се превръща в пан-европейска.

Специфични оценки за резервите на Румъния все още не съществуват и според Кожокару: “цифрите, които циркулират в пресата са предимно базирани на внушението, че ако един басейн има конвенционални ресурси, то трябва да има и някои неконвенционални също”.

Американската администрация за енергийна информация (EIA) заяви, че съвместните резерви от румънски, български и унгарски шистов газ са около 538 милиарда кубически метра, предаде Ройтерс.

Това би било около половината от ресурсите според предварителната оценка за Украйна и една десета от тази за Полша, която има най-големите ресурси в Европа.

Румънска правителствена делегация наскоро посети Вашингтон, за да обсъдят потенциала за американски инвестиции в румънските газови резерви.

Румъния предостави лиценз за проучване на американската енергийна компания “Шеврон”, която очаква сондажите да започнат през втората половина на 2012 г., каза Томас Холст, регионален мениджър за “Шеврон”.

Други компании, които са подписали сондажни споразумения с румънската Агенция за минералните ресурси и очакват одобрението на правителството са Унгарската MOL и Канадската East West Petroleum.

MOL, обаче, заяви че поради високите разходи за проучване на шистов газ, първоначално ще даде приоритет на конвенционалните ресурси.

Румънските блокове имат много добър потенциал за нефт и газ. Според наши предишни изчисления, някои от тези блокове съдържат неконвенционален потенциал”, каза MOL но отбеляза, че е твърде рано да се оцени размера на неконвенционалните запаси.

Друга канадска компания, Sterling Resources има лицензи за проучване на конвенционални запаси от природен газ и ще използва същата земя, за да търси шистов газ, съобщиха от компанията.

Източник:
www.energydelta.org

Вашият коментар