Хиляди хора излязоха на протест срещу шистовия газ

На 14 януари на протест срещу проучванията и добива на шистов газ излязоха хиляди хора от София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Добрич, Шумен, Велико Търново, Благоевград, Смолян, Казанлък, Ямбол, Силистра, както и българи от Лондон и Копенхаген.

Най-масовият протест срещу проучванията за шистов газ и добива му у нас блокира за кратко движението по няколко софийски улици и булеварди. Хиляди излязоха в столицата, а и в още 13 града на страната, за да заявят категорично, че технологията, която се прилага за целта е опасна и не бива да се използва. Основното искане на протестиращите е Народното събрание да наложи мораториум върху проучванията и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване, а на един следващ етап да приеме и закон, който да го забранява.

Организаторите на протестното шествие вече са получили уверение, че това ще се случи от председателя на парламента Цецка Цачева и зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов.

Предложението за налагане на мораториум върху проучванията за шистов газ и добива му у нас ще бъде обсъждано на извънредно заседание на парламентарната икономическа комисия в понеделник. Народното събрание е възможно да гласува решението още в сряда. Поне такъв ангажимент е поела председателят му Цецка Цачева сред среща с организаторите на протестите срещу шистовия газ. Главният им координатор Ангел Славчев казва: „Наслушали сме се на обещания. Ние не казваме, че те няма да се изпълнят, но сега топката е в техните ръце. Те поеха ангажимент и ако не го изпълнят ще трябва да поемат своята политическа отговорност за това”.

(София)

В София протестиращите се събраха пред паметника на Патриарх Евтимий и от там се отправиха към Министерски съвет, а след това стигнаха до Народното събрание. Шествието беше предвождано от двама мъже на кокили. По целия път хората пееха от химна, през „Къде си вярна ти любов народна” до „Една българска роза”. И скандираха „Шистов газ – не за нас”, „Трайчо, Нона, ще ходите в затвора!”.

Над 600 души в Пловдив изразиха несъгласието си за добива на шистов газ в България. Шествието тръгна в 12.00 ч. от пл. „Аптека Марица” по Главната и завърши в 14.00 ч. на площада до Централна поща. Протестът премина мирно и в него се включиха хора от всички възрасти. Той бе озвучен от родопски чанове, банджо, тарамбуки, вувузели и барабани.

(Велико Търново)

Над 150 души във Велико Търново излязоха на протест срещу проучването и добива на шистов газ у нас. Мощната агитка, въоръжена с клаксони и свирки, се събра в обедните часове пред сградата на Общината. Протестиращите настояват за мораториум върху проучването и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване.

Екоактивиските издигнаха плакати „Парламентаристи, забранете фракинга на шисти”, „Не продавайте България”, „Шистов газ – шистов ад!”, „Не газете водата ни”, „България не иска шистов газ”. Събралото се множество скандираше през цялото време: „Трайчо и Нона – ще ходите в затвора!” и „България за нас! НЕ на шистовия газ!”.

Протестиращите поискаха оставката на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Според природозащитниците екоминистерството трябва да защитава и пази природата и хората, а не нечий частни интереси.

(Шумен)

Над 200 души се включиха в протеста срещу добива на шистов газ в България, който се проведе в Шумен. Той стартира от Градската градина, след което протестиращите проведоха шествие по пешеходната улица на града. „Не на шистовия газ!“, „Шистовия газ – не за нас!” и „Шумен избра здрави деца !”, скандираха протестиращите. Те бяха подготвили и плакати „Шистов газ или вода, без кое не можем !?”; „Шистов газ: Сигурно загазване!”; „Шистов газ: шепа доволни безброй болни!”; „Шумен е срещу добива на шистов газ” и „Да не погазваме природата”.

Преди няколко седмици организаторите стартираха и подписка, с която заявиха категорично, че са против рисковата технология за проучване и добив на шистов газ. Събраните подписи в Шумен до момента са около 3500. Предстои тя да бъде внесена в Народното събрание следващия месец.

 (Русе)

Над 300 души се включиха в протеста срещу добива на шистов газ в Русе. Той бе организиран от инициативен комитет от русенски граждани съвместно с Гражданско движение „Бъдеще за Русе”. Шумното шествие със свирки и вувузели тръгна в 17.00 ч. от „Халите” и завърши с митинг пред Паметника на свободата.

Гражданско движение „Бъдеще за Русе” изрази твърдата си позиция, че ползването на тази технология ще убие българската земя и очаква местните управници да застанат на страната на гражданите, макар и това да пречи на бизнеса. Залогът е голям – незначително малък брой работни места, неприемлива за българите икономическа обосновка – срещу ликвидирането завинаги на най-плодородната земя в България и питейната вода в цели окръзи. Евентуално замърсяване ще бъде непоправимо и окончателно, смятат организаторите на протеста.

„Брашно внос от Франция – цена 200 лева”, бе е един от символите на протеста срещу добива на шистов газ в Силистра. 30-ина младежи преминаха няколко пъти през едно от най-оживените кръстовища и се спряха пред областната управа. „Шистовия газ – не за нас” и „Не на шистовия газ” бяха част от скандиранията им. Съмишленици на младежите бяха и няколко възрастни жени.

(Добрич)

Над 150 добричлии протестираха срещу проучването и добива на шистов газ в България. В организирания от инициативен комитет „Добрич срещу шистовия газ” митинг на централния площад „Свобода” в града, се включи и мощна агитка от Каварна, която издигна плакат: „Каварна иска рок, а не рак!”.

С възгласи „Заедно сме по-силни”, „Искаме чиста вода и чиста земя”, „Стига лъжи!” и „Трайчо и Караджова – отивате в затвора” протестиращите заявиха категоричното си несъгласие с намеренията на управляващите да стартират проучвания за шистов газ в Североизточна България. „Призоваваме главният прокурор и омбудсмана на републиката да се самосезират за дадените концесии”, заявиха от трибуната на протеста ораторите от инициативен комитет „Добрич срещу шистовия газ”.

 (Варна)

Три девойки, понесли погача, вода и бебе, бяха символичните водачи на мирното шествие във Варна срещу шистовия газ като част от националния протест в страната. В него се включиха близо 1200 души, предимно млади хора от цяла Североизточна България. „Каварна иска рок, а не рак“ бяха издигнали лозунг младежи от рок-столицата на България. Точно в 12 часа събралите се протестиращи на „Козирката“ срещу катедралата във Варна дрънчаха с будилници, пищяха със свирки и вувузели по призива на Фейсгрупата в града. Символичното послание на този шум беше да се събудят всички спящи, за да защитят България от шистовия ад. Младо семейство с бременна жена водеха породисто куче с надпис на шията му: „Искам чисти кокали“. Шествието премина през бул. „Мария Луиза“, спря пред общината и завърши с митинг на площад „Независимост“ пред театъра. Всички пяха националния химн и „Хубава си, моя горо“.

  (Бургас)

Над 100 души протестираха днес и в Бургас. Срещу добива и проучването на алтернативното гориво се обявиха и граждани от Сливен, Средец и Царево, които специално дойдоха в града за де включат в организираното във Facebook недоволство. Протестиращите се събраха на площад „Тройката” в града, откъдето шествието премина по улиците „Александровска” и „Богориди” и приключи пред Морското казино.

Ние не сме еколози, а хора с различни професии. Тук сме за да изкажем своята гражданска позиция, че милеем за природата на България и не искаме тя бъде отровена. Официалната информация за това, какви вредите нанася на технологията за извличането на газа от природата, ни се спестява. Но е известно, че при фракинга се вкарват химикали в скалите, замърсява се питейната вода, оттам почвите, животните и хората. Питейната вода от чешмата става дори запалима от тези химикали. Хората получават ракови образования, болки в костите, косопад”, разказа Николай Минчев от Сливен, който работи като готвач и аниматор.

И жители на Ямбол се включиха в националния протест срещу проучванията и добив на шистов газ у нас. Млади еколози, членове и доброволци на НПО „Движение с екологична насоченост” и Съюза на българските пенсионери се събраха пред Безистена.

Бихме се радвали България да е абсолютно енергийно независима, но това не трябва да става на всяка цена. Има достатъчно експертни мнения, че технологията за проучване и добив на шистов газ е изключително опасна за здравето на хората и околната среда. Наскоро Охайо спря добива на шистов газ, заради случилите се 11 земетресения през последните девет месеца”, заяви председателят на „Движение с екологична насоченост” Димитър Димитров.

(Казанлък)

Над 350 граждани на Казанлък се включиха в националната подписка за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България по метода на хидравличното извличане. Подписите бяха събрани само за три часа по време на протестния митинг в центъра на града. По време на протестния митинг бяха раздавани информационни брошури за опасностите от проучванията на шистов газ по технологията на хидравличното разбиване и призоваха гражданите да ги подкрепят в протеста.

И Благоевград се включи в общонационалния протест срещу добива на шистов газ. Протестът под надслов „Българино, стани и защити земята си!” започна в късния следобед пред Община Благоевград.

Източник: dariknews.bg (както и снимките от Казанлък и Шумен); moreto.net

ВИДЕО МАТЕРИАЛИ
видео от София, видео от София (2)
видео от Варна, видео от Варна (2)
видео от Добрич
видео от Шумен
видео от Пловдив
видео от Русе
видео от Бургас
видео от Копенхаген, Дания

Вашият коментар