Гласуваха лъжлив мораториум против шистовия газ

Шестмесечен мораториум върху проучванията и добива на шистов газ с технологията хидравличен разрив или забрана до приемането на изрични текстове в Закона за опазване на околната среда, които регламентират изготвянето на Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на тази технология или отказ с бъдещи поправки в Закона за подземните богатства. Това прие в понеделник на продължило четири часа извънредно заседание парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм. То бе свикано от председателя на Народното събрание Цецка Цачева след среща с противници на шистовия газ при техни протести в събота.

Мъглявото решение след редакция на варианта за мораториум, внесен от народните представители от РЗС, бе взето на ръба на кворума, след като депутатите на „Атака“ и част от членовете на комисията от БСП напуснаха заседанието. Така те изразиха своя протест, че бяха отхвърлени техните предложения. „Атака“ искаше мораториум от 20 години върху технологията за търсене и добив на шистовия газ, а БСП внесе законопроект за тотална забрана на всякакви действия, свързани с алтернативното гориво. В крайна сметка с подкрепата основно на ГЕРБ и представители на РЗС бе приет тотално редактираният от зам.-председателя на икономическата комисия от ГЕРБ Валентин Николов.

„Вярваме на нашите министри и ги подкрепяме, но има пропуски в законодателството за добива на шистов газ и те трябва да бъдат коригирани“, заяви Валентин Николов. „Няма две мнения, че ако имаме безопасен метод за местен добив на газ, който може да разнообрази източниците и да намали цените, то той трябва да се използва, но ако има пропуски в законодателството, които не позволяват да се защити околната среда, то трябва да се наложи мораториум“, изложи позицията на ГЕРБ Николов.

Така за окончателно одобрение в пленарна зала в сряда остана да се гласува, че всякаква производна на технологията хидравличен удар за търсене и добив на шистов газ с използване на списък от химикали, вкарвани с налягане над 20 атмосфери за забранява. Предвидена е и глоба от 100 млн. лв. за всеки, който извърша незаконно такава дейност. На компаниите с разрешителни за използване на такава технология към момента на забраната (такава е само американската „Шеврон“,с която е стартирана процедура по преговори по издаване на такова разрешително -б.а.), ще трябва да си преработят програмата в тримесечен срок от влизане в сила на мораториума.

Преждевременна радост на протестиращите

Радостта на присъстващите на заседанието еколози и противници на шистовия газ обаче веднага се изпари, след като депутатите от ГЕРБ гласуваха текст, който регламентира и възможност забраната важи до приемането на поправки в закона за опазване на околната среда и водите, въвеждащи изискването за ОВОС за бъдещи проучвания за шистов газ. Депутатите допуснаха и опция за забрана до поправки в закона за подземните богатства, но така и не стана ясно те какво точно ще регламентират.

Ако в пленарна зала остане текстът със срок за действие на забраната до въвеждането на изискването за ОВОС за шистовия газ, мораториумът може да се окаже доста кратък, тъй като екоминистърът Нона Караджова обяви преди време, че задължението за ОВОС на сондажите за шистов газ ще бъде внесено между първо и второ четене на вървящите в момента корекции на закона за опазване на околната среда.

Протестите няма да спрат, господин Трайков подписахте си политическата присъда, ядосаха се присъстващите представители на инициативния комитет срещу шистовия газа, макар Валентин Николов да обяви преди това, че неговата редакция е на база на техните искания. Зъболекар от Нови Пазар, който също присъстваше на заседанието, се закани, че живеещите в региона на планираните проучвания са готови на живи вериги, за да спрат сондажите на „Шеврон“.

„Това, което правим, е безумие“, възмути се Георги Божинов от БСП при одобряването на текстовете на Николов.

„Очевидно се върви към успокояване на общественото мнение с отваряне на вратички“, коментира преди гласуването Йордан Цонев от ДПС и каза, че според него когато не е ясно дали можем да се доверим на ОВОС, не трябва да препращаме нещата към експертите след като те не могат да си свършат работата, а е нужен мораториум.

Трайков: Мораториумът е екстремизъм

„Екстремизъм е да се наложи мораториум, екстремизъм ще е и аз да кажа шистовият газ е манна небесна, давайте! Затова искам да има оценка за въздействието върху околната среда“, заяви пред депутатите министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По думите му е мафиотски подход „да пратим сърцето в мозъка и да отрежем главата“.

Той допълни, че обществото е можело и въобще да не разбере предварително, че „Шеврон“ иска да търси шистов газ, тъй като конкурсът е бил за търсене и проучване на нефт и газ, а по процедура по-късно се одобрява от Министерството на околната среда и водите използваната при сондажите технология. Той обаче искал да бъде честен с хората и затова намеренията били обявени. Той изнесе и данни от проведено от ведомството му проучване, според което 65 на сто от хората нямат нищо против шистовия газ стига да се спазват изискванията за опазване на околната среда и да се дадат гаранции, че това ще се прави. Част от депутатите на БСП обаче се възмутиха, че това са поръчкови анкети.

Не искам да съм част от решение, взето под натиск от нерационален страх, коментира Трайков настроенията в страната срещу този метод за добив на газ. „Не искам да съм част от решение, предизвикало екокатастрофа, но не желая и да бъда обвинен, че заради невежество и страх, че като стигнем края на Земята ще паднем от нея, да съм спрял възможностите за добив“.

Според него през последните месеци, докато МИЕТ е водело преговори и се е опитвало да изготви перфектен договор с „Шеврон“, в страната е организирана една „неспонтанно възникнала кампания“.

„Явно дългата ръка на КГБ е стигнала и до САЩ, където всеки ден има протести срещу шистовия газ“, отвърна му Мариана Христова от инициативния комитет против технологията.

Депутатски упреци за липса на разяснения на технологията

Иван Иванов от ДСБ упрекна правителството, че не поискало становището на БАН за прилагане на хидравличния разрез или фракинг и че не е направена информационна кампания, която да аргументира добива на шистов газ, и така населението е било обект на кампания срещу добива. Тази кампания е водена от чужди интереси, зад нея има кукловоди, заяви Иванов. Той каза, че няма да подкрепи нито едно от предложенията за забрана на добива на шистов газ.

Трайков обаче коментира, че „е трудно на един филм на ужасите да се противопоставиш с научен доклад“ и че не среща никаква чуваемост от страна на най-гръмко протестиращите. Все пак той посочи, че част от хората са добронамерени, но мотивите им са свързани със страховете, че българските политици няма да си свършат работата както трябва.

Липсата на становище от независими експерти по темата бе отчетена като грешка и от Петър Димитров от БСП, който бе министър на икономиката и енергетиката в кабинета „Станишев“. „Тука БАН-МАН да се каже становището за технологията. Не може да живеем от стрес на стрес“, каза Димитров, който в началото на заседанието се разсърди, че депутатите били извикани на извънредно заседание в деня на срещата им с избиратели и се наложило той да дойде от другия край на България.

Мартин Димитров: Да чакаме газът да поскъпне

Депутатът от БСП и също бивш министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пък коментира, че до края на 2012 г. Европейският парламент и ЕС ще имат единно становище за шистовия газ, а американската камара на геолозите ще излезе със свое становище по спорната технология, тръгнала от САЩ, и „не виждам причина ние да сме най-напредничавите“.

Председателят на икономическата комисия и съпредседател на „Синята коалиция“ Мартин Димитров стигна по-далеч в съжденията си за тенденциите в газовия отрасъл. Той попита дали не е по-добре България да запази ресурсите си за време, когато синьото гориво започне да се изчерпва в световен мащаб и цените на газа започват да растат, защото така било най-изгодно за страната. „Тогава може и да няма спор по технологията за търсене и добив, може да има и нов метод и да няма уплашени хора. България е твърде малка и твърде красива страна, за да си правим експерименти“, допълни той.

Приетият мораториум е изпълнен с вътрешни противоречия, но волята на народните представители беше да бъде придвижен максимално бързо към пленарната зала, така както партия ГЕРБ е поела ангажимент към представители на протестиращите, коментира след заседанието министър Трайков пред журналисти.

Според него самите вносители на проекта не са знаели какво гласуват и затова трябва да се подготвят по-експертно за гласуването в пленарната зала.

„ОВОС е възможно най-сложната и пълна процедура за оценка на въздействието на дадена технология върху околната среда и прилагането й ще даде достатъчно гаранции за опазване на природата. Ако има и по-сложна процедура, готов съм и тя да се приложи, а ако народните представители решат, че това не е достатъчно, ще се мисли за промяна в Закона за подземните богатства“, каза Трайков.

Източник: mediapool.bg

Вашият коментар