Скандал между министри и екозащитници заради шистовия газ

Обвиниха Трайков и Караджова, че обслужват фирмени интереси

Скандал се разрази между икономическия министър Трайчо Трайков, екоминистър Нона Караджова и екозащитници заради проучванията за добив на шистов газ.
Това стана по време на дискусионен форум на тема „Шистовият газ – енергийна алтернатива или заплаха за околната среда”.

Природозащитниците обвиниха двамата членове на кабинета, че обслужват фирмените интереси на компаниите, които искат да правят проучванията в България. Те дори сигнализираха на Караджова, че в с. Рогозина близо до добруджанския град Генерал Тошево се извършват нелегални сондажи за шистов газ.

От своя страна екоминистърът обеща да провери случая и да огласи резултатите пред обществеността. Тя поясни, че министерството й не е издавало нито едно разрешение за подобни действия и всеки който ги извършва ще понесе своята отговорност.

Караджова добави, че няма да повярва на никого, докато експертите от нейния екип не излязат със становище дали сондажите са безопасни или не. Точно поради тази причина България иска да получи ценен опит от Полша, където вече са дадени над 70 разрешителни за концесии.

Трайчо Трайков заяви, че настроенията в страната относно проучванията за шистов газ са по-скоро емоционални, отколкото плод на трезва преценка. Той поясни, че подобен вид енергия би осигурила енергийна алтернатива за страната ни. Трайков допълни, че парите от концесионни такси, които бихме събирали от фирмите, ще отиват директно в общините, където ще решават как да ги разпределят.

Трайков посочи като пример Полша, където чистата печалба от 1000 куб. м. шистов газ е 275 долара. Според него рискът за околната среда бил минимален, понеже технологията за проучване е същата като за конвенционалния газ. Въпреки това министърът подчерта, че страната няма да предприема каквито и да било действия, преди експертите да кажат, че това няма да навреди на околната среда.

На събитието присъства и д-р Павел Поправа от Полския геоложки институт, който сподели, че неговата страна черпи опит от САЩ и Канада, които са водещи в тази област. Според него 25 на сто от потреблението в САЩ се осигурява именно от шистовия газ. По думите му в следващите години Полша ще разработи около 200 находища, което ще осигури работа на хиляди хора в страната.

Поправа допълни, че при извличането на газа има известни рискове, но те били възможни заради евентуален технически проблем или неправилна експлоатация.

Източник: novinar.bg

Trackbacks Коментари
Вашият коментар